Ryby

Postup prípravy lososa v rúre

  • Rúru predhrejeme na teplotu 220 °C.
  • Dno pekáča alebo plechu na pečenie vyložíme alobalom.
  • Filety lososa osušíme papierovou utierkou.
    Polejeme trochou olivového oleja a posypeme trochou soli a korenia.
  • Lososa uložíme na plech kožou nadol a vložíme piecť do rúry.

Doba pečenia závisí od hrúbky filety lososa.
Losos sa v pečie v priemere okolo 10 minút (niekedy aj o málo dlhšie, ale pozor aby nebol suchý), upečený bude hotový, keď sa vám po zapichnutí vidličky bude mäso jemne oddeľovať.


Ideálna príloha

Špenát na cesnaku.

Nakrájajte 1 - 2 strúčiky cesnaku. Na olivovom oleji ich jemne spražte (pozor aby nezhnedol). Pridajte špenátové listy tzv. baby špenát. Dochutíme soľou.

Losos a jeho príprava

Kedy je losos hotový?

Keď sa začne ryba jemne oddeľovať po jemnom pichnutí vidličkou a jeho mäso má matnú tmavo ružovú farbu.

A lososa príjemne dochutiť?

Po upečení posypte lososa čerstvými bylinkami a pokvapkajte citrónovou šťavou. V prípade, že máte chuť dodať upečenému lososovi exkluzívny šmrnc, podávajte ho s bazalkovým pestom alebo s talianskou gremolatou.
Gremolatu pripravíte zmiešaním nadrobno nasekanej petržlenovej vňate, nastrúhanej kôry z jedného citróna a jedným roztlačeným strúčikom cesnaku.

A aká je vaša obľúbená metóda prípravy lososa?

Postup prípravy lososa na panvici

  • Najideálnejšie je použiť grilovaciu panvicu (ak nemáte použite klasickú)
  • Na panvici si rozpuste maslo s olivovým olejom a ochuteného lososa vložte kožou nadol.
  • Lososa je vhodné dlhšiu dobu pečenia ponechať na koži a až pred koncom ho prevrátiť - tým nám losos nevyschne

Doba pečenia závisí od hrúbky filety lososa. Upečený bude hotový, keď sa vám po zapichnutí vidličky bude mäso jemne oddeľovať.


Pór s fazuľkou

Na panvicu si pridáme olivový olej a jemne opražíme pór alebo môžeme použiť aj jarnú cibuľku (šalotka je tiež výborná). Pridáme zelenú fazuľku (čerstvú alebo mrazenú). Dochutíme korením a soľou.


Ako ďalšiu prílohu môžeme použiť rôznu zeleninu. Môžeme ju pripravovať na pare (ideálnejšie) alebo pečenú v rúre. Použite rôznu zeleninu: brokolica, karfiol, baby mrkva, cuketka, baklažán, pór..
Ak zeleninku chcete piecť môžete použiť aj zemiačky, červenú papriku, cibuľku pre sladkú chuť.
Dochutíme len veľmi jemne soľou.

Prečo viac druhou zeleniny?

© 2016 Worlds Collide. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky