Polievky

Zeleninová polievka so šampiňónmi

Zeleninová polievka

Môžeme použiť rôzne druhy zeleniny. Ja obvykle používam cibuľku, mrkvu, petržlen, stopkatý zeler, hrášok. 

Na olivovom oleji si osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľku a postupne pridávame nakrájanú zeleninu. Pridáme soľ, korenie pre farbu kúsok červenej papriky a zalejeme vodou. 

Polievku varíme na miernom ohni. Nesmie vrieť aby nám vitamín C nevyprchal.
Varíme do zmäknutia a podávame s nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Slepačí vývar

Ak pripravujete slepačí vývar, tak si dajte záležať na výbere sliepky (môžeme použiť menšie kura alebo brojler).
Na vývaranie je najideálnejší trup aj s krkom a krídelká. Tie zalejeme studenou vodou a na miernom ohni postupne varíme. Ak sa na povrchu vytvorí vrstva peny, treba ju so sitkom zozbierať aby vývar nebol mutný. Dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler, kareláb. Ja pridávam aj cibuľu ale v celku). Polievku varíme na miernom ohni, tak aby vývar nevrel. 
Namiesto kupovaných rezancov si do polievky môžeme pridať domáce halušky zo špaldovej múky (špaldová múka, vajíčko, kúsok vody, soľ a petržlenová vňať). Varíme ako klasické halušky a po varení ich prepláchneme studenou vodou.

Halušky naberieme do misky zalejeme našim vyborným vývarom a podávame s nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťkou. 

Boršč

Ingrediencie:

  • cibuľa
  • červená repa / cvikla
  • hlávka kapusty
  • zemiaky
  • mrkva, petržlen, karfiol
  • paradajkový pretlak
  • ocot
  • hovädzie a bravčové mäso -- nemusí, ja varím aj bez neho
  • koreniny: soľ, čelé korenie, bobkový list, 
  • masť z mangalice alebo bravčová (domáca)

Ak robíme "originál" boršč tak na vývar použijeme hovädziu kosť a mäso (hovädze aj bravčové). To zalejeme studenou vodou a privedieme k miernemu varu, násedne mäso vyberieme (bravčové skôr) a nakrájame na menšie kúsky. / Vieme si pripraviť aj zeleninový boršč bez použitia mäsa.

Na masti osmahneme na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu, ktorú sme si nakrájali na hrubšie rezance, krátko opražíme a zalejeme menším množstvom vlažného vývaru (mäsový / zeleninový) a dobre premiešame. Opraženú zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na hrubšie rezance, zemiaky pokrájané na malé kocky, všetko korenie a varíme do mäkka.
Na masti udusíme cviklu pokrájanú na hrubšie rezance spolu s paradajkovým pretlakom a octom. Krátko pred dovarením boršču pridáme (pokrájané mäso), udusenú cviklu a pretlačený cesnak. 

Polievku podávame s kyslou smotanou a dozdobíme kôprom.