Test ovocných čajov

23.10.2016

Keď v chladných dňoch siahneme po ovocnom čaji, čakáme príjemnú chuť ovocia a vitamíny. Aj vás zlákali červené maliny, jahody či orosené kúsky pomarančov na baleniach ovocných čajov? Pravda vás sklame.

Vo väčšine ovocných čajov je ovocie len na obrázku, na obale. V čajových vrecúškach je namiesto pomaranča len pomarančová kôra, namiesto sľubovaných broskýň či jahôd sú len arómy. Čo teda pijeme? Napriek názvom so slovami jahoda, malina, čučoriedky či višňa nájdete v čajoch zvyčajne len mizivé jedno percento tohto ovocia. V čajovom vrecku je bežne používaná bylinka ibištek, jablká či šípky. 

A to všetko je navoňané arómami. V lepšom prípade sú to prírodné arómy, no zvyčajne ide o umelé vône. Až sedem z desiatich bežne predávaných druhov obsahovalo len mizivé 1 %, či dokonca menej % ovocia nakresleného na obale. Je normálne, že v čaji s názvom Čučoriedka a obrázkom lesklých bobúľ na balení je len 0,5 % tohto lesného ovocia? Podľa našej legislatívy je to v poriadku. 

"Ak výrobca v obrazovej alebo slovnej informácii zvýrazní jednu zložku výrobku, musí uviesť jej percentuálne zastúpenie. Ak teda výrobca nazve čaj jahodový alebo na obale zobrazí jahody, musí uviesť ich zastúpenie vo výrobku. Neznamená to však, že táto zložka má byť aj v najvyššom percentuálnom zastúpení," vysvetľuje Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Preto sa spotrebiteľom oplatí čítať aj drobné písmenká. Je to na vás, ale ak chcete mať jahodový čaj, prečítajte si zloženie viacerých výrobkov, porovnajte a vyberte čaj s najvyšším zastúpením jahôd. "Ale ak vidíte, že je tam len aróma, pre spotrebiteľa by to mal byť signál, že tam rozhodne nie sú žiadne kúsky ovocia," pripomína Jarmila Halgašová. 

"Odporúčam kvalitné bylinné a bylinkové čaje. Ak obľubujete ovocné, skôr sa zamerať na sypané čaje, s kúskami ovocia (ktoré aj vidíte)."