Prečo mlieko NIE ?

21.05.2017

Samozrejme sú názory PRE a PROTI. Je na Vás, čo kupujete a čo konzumujete. V tomto článku sú fakty, a čo s nimi urobíte je len na Vás.

Pozrime sa do minulosti ...

Možno si pamätáte keď ste boli deťmi, alebo vaši rodičia boli deťmi. Kravičky sa pásli na lúkach a stráňach, mali pohyb a cez leto aj čerstvú trávu. 

Práve čerstvá tráva bola dôležitou súčasťou a výživou pre samotnú kravu ako aj pre kvalitu mlieka. Práve formou tejto potravy (ktorá v súčasnosti úplne chýba) krava prijímala chlorofyl. Ide o zelené farbivo, vyskytujúce sa v rastliných prevažne zelenej farby. Má veľmi dôležité funkcie pre organizmus:

  • buduje vysoký počet červených krviniek
  • zlepšuje kvalitu krvi 
  • poskytuje orgánom horčík
  • robí telo viac zásaditým
  • pôsobí proti zjedeným toxínom
  • pomáha čistiť pečeň
  • zlepšuje tvorbu mlieka
  • pomáha telu odolávať baktériám

"To je len jedna zložka, ktorá v súčasnoti chýba v strave kráv."

V minulosti možno vaša babička mala doma na dvore kravu, ktorej mlieko pila celá rodina. Tá kravička bola chovaná s láskou a zvyknutá na vašu babičku. A každá krava ako aj každé mlieko obsahuje isté druhy baktérii, na ktoré ste však boli s celou rodinou zvyknutí, pretože tie baktérie boli len od vašej kravy

Ale dnes? Čo myslíte v tej krabici, čo máte v chladničke s názvom mlieko. Asi od koľkých kráv tam sú tie baktérie?

Tak to má vyzerať, to je príroda...

"Mlieko daného druhu by malo piť len mláďa toho istého druhu."

Samotné mlieko je prispôsobené, práve pre daný druh.

Hádam, NIE sme teliatka :) 

Tým, že mlieko nieje to čo bývalo samotné pozitívne účinky má už len minimálne. V súčasnosti sa prejavujú skôr negatívne účinky.

Mlieko obsahuje veľké množstvo solí a bielkoviny, ktoré majú za úloho rýchly rast samotných teliatok. Obsahuje kazein, ktorý sa správa ako lepidlo. Taktiež mlieko obsahuje veľmi veľké molekuly, z ktorých v našom organizme pri ich štiepení vzniká veľký odpad. Týmto spôsobom sa telo zanáša a dochádza k samotnému zahlieňovaniu.

Už spomínané veľke molekuly sú najmä tukové zložky, kotré sa štiepia na menšie čiastočky a tak prenikajú cez stenu čriev (vstrebávanie) do krvného riečištia. Prechádzajú do kvného obehu, kde najviac ohrozujú samotný pankreas. Práve v tomto bode telo si zamieňa molekuly inzulínu za moleku mlieka a vzniká veľmi vysoká predispozícia na autoimunitné ochorenie s názvom Cukrovka I.typu.

Napríklad ak 8 mesačné dieťa, ktoré pravidelne konzumuje mlieko, má vysokú pravdepodobnosť na vzik práve cukrovky I. typu v približne troch rokoch. Samozrejme, že to je individuálne. Chorobu totiž to nededíme, ale dedíme kvalitu orgánov. Tzn. ak matka má zlé stravovanie a už zdravotné problémy, dieťa má väčšiu predispozíciu.
A však pokiaľ samotné dieťa má zlé stravovacie návyky od mala, v dospelosti mu hrozí Cukrovka II. typu.

"Strava fantasticky ovplyvňuje zdravie"

Odporúčam živočíšne mlieko úplne nahradiť rastlinným. 

  • sušené - ryžové, ovsené, sójové
  • tekuté - ryžové, sójové, mandľové, kokosové

Pri regulácii hmotnosti neodporúčam

  • ryžové mlieko - vysoký glykemický index -- ryža je sacharid
  • sójové mlieko - pozor na obsah cukru - pri chudnutí nesmie obsahovať vysoké množstvo cukru