Fytonutrienty

Ide o rastlinné zložky, ktoré dodávajú rastlinám charakteristickú vôňu a farbu. Fytonutrienty chránia rastliny, listy a plody pred účinkami oxidácie, pred škodcami a poveternostnými vplyvmi a UV žiarením.

Ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, orechy, čaj to všetko sú bohaté zdroje fytonutrientov.

Niektoré jedlá môžu obsahovať viac ako jeden fytonutrient a určitá funkcia môže byť vo viacerých druhoch fytonutrientov.

Obsah fytonutrientov sa neuvádza tak, ako je to v prípade makroživín (sacharidy, bielkoviny, tuky) alebo mikroživín (vitamíny, minerály a stopové prvky). Rovnako v súčasnosti nie sú stanovené odporúčané denné dávky.
Odporúčam minimálne dve porcie ovocia a päť porcie zeleniny denne vo všetkých farbách. Tak zabezpečíme dostatočné množstvo prijatých fytonutrientov.

Fytonutrienty majú antibakteriálne a protizápalové účinky, plnia funkciu antioxidantov, starajú sa o srdcovo-cievny systém, o sliznice a imunitný systém, atď.