Fytonutrienty
Ide o rastlinné zložky, ktoré dodávajú rastlinám charakteristickú vôňu a farbu. Fytonutrienty chránia rastliny, listy a plody pred účinkami oxidácie, pred škodcami a poveternostnými vplyvmi a UV žiarením.
Ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, orechy, čaj to všetko sú bohaté zdroje fytonutrientov.
Niektoré jedlá môžu obsahovať viac ako jeden fytonutrient a určitá funkcia môže byť vo viacerých druhoch fytonutrientov.
Obsah fytonutrientov sa neuvádza tak, ako je to v prípade makroživín
(sacharidy, bielkoviny, tuky) alebo mikroživín (vitamíny, minerály a stopové
prvky). Rovnako v súčasnosti nie sú stanovené odporúčané denné dávky.
Odporúčam minimálne dve porcie ovocia a päť porcie zeleniny denne vo všetkých
farbách. Tak zabezpečíme dostatočné množstvo prijatých fytonutrientov.
Fytonutrienty majú antibakteriálne a protizápalové účinky, plnia funkciu antioxidantov, starajú sa o srdcovo-cievny systém, o sliznice a imunitný systém, atď.