Ako na orechy?

TIP: Ešte viac živín dokáže telo spracovať z orechov či semien vtedy, keď ich pokrájate či rozomeliete. Najmä malé ľanové semienka sa dajú rozžuť len veľmi ťažko, a preto najlepšie urobíte, ak ich budete konzumovať rozomleté.

Namáčanie orechov či semien vo vode je pomerne jednoduchá metóda, vďaka ktorej ešte zintenzívnite ich zdraviu prospešné účinky.
Namáčanie orechov vo vode je akousi predprípravou, vďaka ktorej neskôr dokáže organizmus využiť prospešné látky efektívnejšie. Pretože dohádza k predtráveniu živín, rozložia sa na jednoduchšie látky a tie telo dokáže efektívnejšie prijať, takže vlastne zvýšite ich výživovú hodnotu.
Orechy aj semená totiž obsahujú enzýmy, ktoré sú inhibované, čo zabraňuje vstrebávaniu živín do tela. Po namočení sa však tieto enzými vopred stimulujú a následné trávenie v ľudskom organizme bude môcť prebiehať nerušene.

Postup

Očistené oriešky alebo semienka najskôr prepláchnite vodou. Následne ich zalejte prefiltrovanou a prevarenou (vychladnutou!) vodou v pomere 3:1 v prospech vody.
Orechy by mali byť namočené asi 8 hodín, prípadne poldruha dňa. Vodu by ste však mali po ôsmich hodinách vždy vymeniť za čerstvú.

Takto pripravené oriešky či semienka sú ideálne na maškrtenie - telo z nich dokáže vyťažiť čo najviac prospešných látok. Namáčané orechy a semená môžete využiť aj pri príprave rôznych studených jedál.